Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Опубліковано: П'ятниця, 05 липня 2019, 15:25

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує:

· НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
· НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
· НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
· Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
· Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
· НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
· НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
· При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою;
· НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;
· Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
· При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
· Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
· Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
· При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
· Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
· У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
· При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу. 
Пам'ятайте - тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!